De 5 hoeken van Terra Curiosa

Floreffe

Welkom in Floreffe, een land van groen afgewisseld met de raadselachtige kronkelingen van de rivier de Samber. Hier troont een majestueuze abdij tussen de juwelen van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië, terwijl natuurschatten je op elke hoek opwachten: mysterieuze grotten, oude steengroeven met een vergeten geschiedenis en een wijngaard die misschien wel geheimen verbergt. Voeg daar adembenemende uitzichten, wandel- en mountainbikeroutes en de RAVeL aan toe die door dit betoverende landschap kronkelt, en je wordt ondergedompeld in een wereld waar elke ontdekking een uitnodiging is om je te verwonderen. Floreffe, een plek waar nieuwsgierigheid altijd wordt beloond.

Gembloux

In de kronkelende straatjes van Gembloux onthult elke stap een nieuw hoofdstuk in de boeiende geschiedenis. Ontdek de indrukwekkende overblijfselen van de 12e-eeuwse stadsmuren, de goed bewaarde geheimen van de voormalige benedictijnenabdij en de tijdloze elegantie van het 16e-eeuwse Maison du Bailli.
Maar de essentie van Gembloux ligt ook in haar cruciale rol als Agrobiopôle van Wallonië. Prestigieuze instellingen zoals Agro-Bio Tech, het Centre de Recherche de la Nature et du Bois (Centrum voor Natuur- en Houtonderzoek) en het Centre de Recherches Agronomiques de la Région Wallonne (Centrum voor Agronomisch Onderzoek van het Waalse Gewest) maken van de stad een ware smeltkroes van innovatie en onderzoek.
Ga verder op ontdekkingstocht en ontdek hoe Gembloux een topbestemming wordt voor seminars en conferenties, met een moderne en gastvrije infrastructuur voor creatieve geesten van over de hele wereld. Gembloux, een betoverende mix van roemrijk verleden en veelbelovende toekomst.

Jemeppe-sur-Sambre

Het landschap van Jemeppe-sur-Sambre is getransformeerd op het kruispunt van twee unieke werelden: de rustige Haspengouw en de bruisende industriële Samber. In het noorden onthullen de dorpen Spy, Onoz, Balâtre en Saint-Martin een ongerepte landelijke essentie, terwijl in het zuiden Jemeppe, Ham, Moustier en Mornimont resoneren met de bloeiende activiteiten van talrijke bedrijven.
Een van de juwelen in de kroon van de regio is de Grotte de l'Homme de Spy, een uitzonderlijke toeristische plek die bezoekers aantrekt die staan te popelen om ontdekkingen te doen. Onderweg zijn nog vier andere beschermde monumenten te zien: het kasteel van de boerderij Balâtre, de donjon van Villeret in Saint-Martin, het kasteel van Mielmont in Onoz en het voormalige waterwingebied van Onoz, waar het Espace de l'Homme de Spy is gevestigd, waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten in een fascinerende symbiose.

Sambreville

Dit gebied, dat wordt bewaterd door de Samber en de Biesme, is doordrenkt van een industrieel verleden en heeft zich ontwikkeld tot een semi-residentiële regio, waar rust en stilte bestaan naast de drukte van alledag. En toch, verscholen in de meanderende Samber ligt een onvermoede natuurlijke wereld, bewaard in de sloten die zijn aangewezen als Natura 2000-gebieden.
Maar Sambreville draait niet alleen om ongerepte natuur; het barst ook van de cultuur, folklore en plezier. De festiviteiten zijn talrijk en gevarieerd: van de Auvelais Cavalcade tot het Tamines Carnaval en niet te vergeten het vreugdevuur.
Sambreville herbergt ook een aantal bijzondere plekken die getuigen van het turbulente verleden, zoals de Bretonse vuurtoren in Auvelais en de begraafplaats van de gefusilleerden van Tamines. Deze monumenten herinneren aan de tragische dagen van 20, 21 en 22 augustus 1914, tijdens de verschrikkelijke Slag om de Samber. Herinneringspaden verbinden deze plaatsen met hun rijke geschiedenis en nodigen bezoekers uit om de gebeurtenissen uit het verleden te herinneren en erover na te denken.

Sombreffe

Sombreffe heeft een lange geschiedenis. Het is al sinds de oudheid een doorgangsplaats. De Romeinse weg van Bavay naar Tongeren, die het noorden van het gebied doorkruist, getuigt hiervan. Sombreffe is van oudsher een landelijk gebied en bestaat uit vier dorpen, waaronder Ligny, waarvan de geschiedenis getuigt van de laatste overwinning van Napoleon op 16 juni 1815, twee dagen voor zijn beroemde nederlaag bij Waterloo.
Het architecturale erfgoed van de stad omvat een aantal oude gebouwen van groot belang, zoals het kasteel van Sombreffe, dat in 1971 op de monumentenlijst werd geplaatst en deel uitmaakt van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië.

Scroll naar boven