De Slag bij Ligny is beroemd om de laatste overwinning van de keizer ... en om de val van Blücher!

De Slag bij Ligny (16 juni 1815) staat bekend als de laatste overwinning van Napoleon Bonaparte, keizer van de Fransen. Nadat hij het Pruisische leger onder leiding van de bejaarde maarschalk Blücher had verslagen, dacht hij dat deze overwinning beslissend zou zijn, maar uiteindelijk was het nutteloos en werd hij verslagen bij Waterloo.

Ondanks de woestheid en gewelddadige aanvallen van de Franse troepen slaagden de Pruisen erin zich terug te trekken en werden ze niet definitief verslagen. Tijdens de gevechten werd het paard van maarschalk Blücher neergeschoten en zakte in elkaar, waardoor zijn verdoofde meester eronder vast kwam te zitten. Blücher werd in extremis gered door Nostitz, zijn adjudant-kampioen, die hem voor de Fransen verborgen hield. Nadat ze waren gepasseerd, profiteerde Nostitz van het vallen van de avond om Blücher te helpen zich weer bij zijn troepen te voegen. Bij Waterloo was het de komst van Blücher en het Pruisische leger die Napoleons nederlaag inluidde. Wat zou er gebeurd zijn als de oude maarschalk gevangen was genomen bij Ligny?

Ben je geïnteresseerd in dit verhaal? Tot ziens in het Ligny 1815 Museum!

Bronnen:

  • PACCO, J.-F., Lieux insolites du Namurois, Namen, Les Editions namuroises, 2012, p. 74-75.
  • MAES, P., Ligny (16 juni 1915): De laatste overwinning van de keizer. Het slagveld ontdekkenEuropa, Editions de la Mémoire, 2011.

Andere "Wist je dat?

Wie is Spyrou, de spionnenman?

Lonzée is het dorp van de heksen!

Een kerk is steen voor steen afgebroken in Velaine-sur-Sambre!

Nutons leefden ooit in de grotten van Floreffe!

Er is een wonderbaarlijke bron in Floreffe!

Er waren vier poorten op de stadswal van Gembloux!

Scroll naar boven