Terug naar nieuws
Leestijd: 10 minuten

Een biertje, we hebben dorst! – Terra Curiosa bieren

Focus op Terra Curiosa bieren en brouwerijen

De toeristische regio Terra Curiosa barst van de gemoute schatten! Van het internationaal befaamde Floreffe bier tot het bier van de Lonsees microbrouwerij, er is hier voor elk wat wils!

LA BRASSERIE DE BERTINCHAMPS (Gembloux)

Een familiebrasserie die helemaal bij de tijd is!
Het is het verhaal van een familie die een 7 eeuwen oude vierkantshoeve renoveert om er een ultramoderne brouwerij van te maken, maar dat is niet alles…
Na de brouwerij kwamen de bar, de tafel, de evenementen, de rondleidingen en de ambachtelijke toonbank! We kunnen wel zeggen dat deze brouwers weten hoe ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden! Er wordt gezegd dat ze nog lang en gelukkig leefden, omringd door hun kinderen, die hard werkten om het succes van deze prachtige activiteit te garanderen.
De bieren: Bertinchamps Tripel, Blond, Légère, Brune, Pamplemousse, Blanche, Hiver en de nieuwste, La Barrique (Tripel 10 maanden gerijpt in whiskyvaten).

LA LIGNY 1815 (Sombreffe)

Het Ligny 1815 Museum heeft zijn eigen bier: laat het je voorstellen!
Neem gerst uit Gemblout, bronwater en hop uit Duitsland en Tsjechië; brouw dit alles bij Bertinchamps en je krijgt een geweldig pils dat vernoemd is naar dit Terra Curiosa oriëntatiepunt!
Wil je de volledige ervaring? Drink je Ligny uit de aardewerken mok die verkrijgbaar is in het museum; alles na een bezoek aan het museum natuurlijk.

Voeg hier je titel toe

L’AUVELOISE ET SA CONFRÉRIE (Auvelais)

L’Auveloise: meer dan een bier, het is een folklore!
Dit is een bleek, bitter bier van hoge gisting dat het best gekoeld geserveerd wordt tussen 8 en 12°C. Bovenal leidde het tot de oprichting van de Auvelais-broederschap en bracht het de mensen van Auvelais samen rond zijn folklore!
De Broederschap biedt, samen met een aantal lokale ambachtslieden, een reeks voedingsproducten aan die gemaakt zijn met Auveloise bier: Porion taart, kaas, paté, worst, en zelfs Auveloise pralines en macarons… Zoals je je kunt voorstellen, is het een echt instituut in Sambreville!

LA FLOREFFE

Hier is er een wiens reputatie goed gevestigd is!
Dit historische bier (1121) werd ooit gebrouwen in de abdij van Floreffe en wordt nu geproduceerd door de brouwerij Lefevre. Er wordt gezegd dat de drievoudige Floreffe de favoriet was van de monniken van de abdij, die ervan werden beroofd als ze te laat waren voor het officie of de refter! Het verhaal zegt echter niet of deze “straf” enige invloed had op hun punctualiteit.
De Floreffe familie bestaat uit blonde, dubbele, driedubbele en Prima Melior.

ABDIJBIER VAN GEMBLOUX (GEMBLOUX.BEER)

Bière de l’Abbaye de Gembloux is in de jaren 80 ontstaan uit een studenteninitiatief en heeft in 40 jaar een lange weg afgelegd. Het wordt nu gebrouwen door Gembloux.BEER, dat zijn productie overbrengt naar de gebouwen van de faculteit in Gembloux. De werkzaamheden naderen hun voltooiing en naast de nieuwe brouwerij zal het gebouw een aantal sociale en proefruimtes huisvesten.
En dat is nog niet alles. Gembloux.BEER brouwt nog 5 andere bieren: Les Gembloux Spirit, Pils, Pils Fresh Hops, Splash en “Dans les bois de Gembloux”.

LA BRASSERIE DE LONSEES (Gembloux)

Zei je eco-logische microbrouwerij?

“De brouwer, gevestigd in het dorp van de heksen (Lonzée), experimenteert met brouwsels op basis van zo lokaal mogelijke producten, om je vanaf de eerste slok te betoveren”. Bovendien zorgt het maximaal voor onze blauwe planeet door regenwater, groene elektriciteit en kortsluiting in het proces te introduceren. Het heeft het allemaal!

De bieren: La Bonne Bwère (blond), La Tripante (amber), La sœurette (vlierbloesem), La Tr(h)op is te veel (IPA) + een grote keuze aan kort houdbare bieren afhankelijk van het seizoen!

LA BRASSERIE DE LA SAMBRE (Jemeppe-sur-Sambre)

Deze familiebrouwerij in Spy is gevestigd in een boerderij die meer dan 800 jaar oud is! Eén sleutelwoord: vakmanschap. Geen automatisering, absolute aandacht voor kwaliteit en brouwers die alleen naar hun hart luisteren – het is duidelijk dat we te maken hebben met echte liefhebbers!
De bieren: L’Eldorado, La Juicy, La Juicy², La Meursault s/S, La Rye 66, La Soyouz, La Soyouz², La TPA 2019, La San Diego, La Déclaration Spontanée, L’Abnégation, La Dark Woods

LA BRASSERIE DES 3 PROVINCES (Sombreffe)

In de grote familie van ambachtelijke bieren van Terra Curiosa vraag ik om l’Estamine!
Het eerste bier van Brasserie des 3 provinces is goudkleurig en hoppig, bitter met citrustonen – een geweldige combinatie die het een verfrissend, evenwichtig bier maakt!
En dan is er nog haar kleine zusje: de Triple Carpiste! “De koperkleurige wijn is rond in de mond met fruitige aroma’s, hints van karamel en een moutige kant die hem een goede lengte geeft.

DE BIER “LA QUATRIÈME CLÉ” (Gembloux)

Dacht je dat Gembloux slechts werd vertegenwoordigd door 3 sleutels? Nou nee, er is een 4e sleutel gemaakt voor 2019!

Het initiatief kwam van de gebroeders Horgnies, eigenaars en managers van het iconische hotel “Les 3 clés”. Als ze een bier wilden creëren en het onder deze naam wilden noemen, dan was dat om te herinneren aan de geschiedenis van hun familie in Gemblout, die eigenaar is van het hotel sinds het begin van de 20e eeuw.

“La 4è clé is een gemakkelijk te drinken bier met 4,5° alcohol, evenwichtig, hoppig en aangenaam. De blonde kleur is lichtjes troebel. Een bloemig aroma in de neus en in de mond, met toetsen van kruidachtige planten en citruszeste. Licht en verfrissend. Het bevat geen kruiden of toegevoegde suiker,” aldus de website van het hotel.

BRASSERIE “LA SOLUTION” (Sombreffe)

Waarom de oplossing? Omdat een goed biertje de oplossing voor alles is!
Gredine is geboren uit een gedeelde passie tussen de makers en is het eerste bier dat gedurende vele maanden werd ontwikkeld door Nicolas, Sébastien en Steve. Deze Belgian Hazy IPA (6%) is een bier “waarin de bitterheid van de hop wordt omhuld door de rondheid verkregen door het delicate werk van de mouten”. Hij zit vol karakter en finesse en zal zeker veel mensen aanspreken!
Slechte dag op het werk? Het lijkt erop dat Gredine de oplossing is…

BIÈRE DU MOULIN DES GOLETTES (Sambreville)

De Moulin des Golettes in Velaine biedt bezoekers de kans om zijn eigen speciale bier te proeven: een tripel van 9,2 graden! Dit product moet niet in zomaar een glas worden geserveerd! Geniet ervan in een kelk.

Deze voormalige windmolen in Velaine-sur-Sambre dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw en werd in 1988 op de monumentenlijst geplaatst. Het is omgetoverd tot een attractie en heeft nu een expositieruimte waar de geschiedenis van de molen wordt verteld, evenals een oriëntatietafel met foto’s en informatie over de omgeving. Bovendien biedt het gebouw een uitzonderlijk uitzicht over de regio. Op zondagochtend kun je ook genieten van een drankje en het bier proeven dat wordt gebrouwen in de Moulin des Golettes.

LA PICO-BRASSERIE DE LA GRATTE (Sambreville)

Sambreville zit zeker vol brouwschatten! Deze kleine brouwerij maakt met passie seizoensbieren! Probeer The Funk (New England IPA), Rock ‘n’ Roll IPA of Jingle Brown.

DE MICRO-BRASSERIE UITGANG 14 (Sombreffe)

Hou je van originele ambachtelijke bieren? Ben je niet bang om een bier met tijm te proberen? Dan is Taulée, een van de creaties van brouwerij Sortie 14, iets voor jou! Als je de voorkeur geeft aan een stout, lager of ananasbier, vind je bij Exit 14 ook wat je zoekt.

Deze brouwerij werd in 2021 opgericht in het dorpje Boignée en gebruikt lokale producten om haar kortstondige dranken te maken. De droom van de brouwers? Kom met ze brouwen!

LA BRASSERIE MOBIUS (Sombreffe)

“De beste projecten worden besproken bij de beste bieren” is het motto van Brasserie Mobius. En de bieren die ze brouwt – zoals alle Terra Curiosa-bieren – behoren absoluut tot de beste! (Nee, we zijn geen chauvinisten…)

Mobius IPA werd in 2016 gecreëerd ter gelegenheid van een huwelijk en markeert het begin van een avontuur voor deze brouwerij. Sindsdien zijn Lo[W]cal, Blanche en Triple!

La Brasserie du Terril (Sambreville)

Deze brouwerij in Tamines werd in 2019 opgericht door de 3 broers Doumont en biedt een assortiment ambachtelijke bieren, waaronder Api Bire, een blond bier met honing! Maar hun meest succesvolle creatie is de Gatsby, een IPA. Tegen 2020 waren alle voorraden van Gatsby gekocht in … 15 dagen!

Dit brengt ons aan het einde van onze tour langs de bieren uit de regio. We doen het toch niet slecht?

Denk je dat dit artikel het slachtoffer is van een kleine vergissing? Vertel ons over je favoriete lokale bier van Terra Curiosa en we voegen het toe aan onze lijst!

Proost!

Delen op sociale netwerken

Recente artikelen

Scroll naar boven