Terug naar nieuws
Leestijd: 10 minuten

Het kasteel van Petit-Leez in Grand-Leez

Op een mooie ochtend in de zomer van 2020 ontmoette Charline Elisabeth Dieleman, manager van Château de Petit-Leez in Grand-Leez, voor een nieuwe FOCUS. Ze werd ontvangen op een zeer aangenaam terras om haar vragen te stellen.

MTSO: Hallo Elisabeth. Bedankt dat jullie me in zo’n mooie omgeving hebben ontvangen! Je kunt voelen dat deze plek doordrenkt is van geschiedenis. Kun je ons iets vertellen over die van jou?

E.D.: Mijn vader was een kunstverzamelaar, vooral van 19e en 20e eeuwse beeldhouwwerken (erg klassiek). Hij had een galerie op de Zavel in Brussel. Mijn ouders waren toen op zoek naar een huis en mijn vader werd verliefd op deze 17e-eeuwse boerderij. Het was niet in Brussel en het was geen huis, maar hij stelde zich meteen voor dat hij in deze tuinen een decor kon vinden voor de grote beeldhouwwerken! Hij volgde zijn intuïtie en ze vestigden zich in 1992.
Helaas overleed mijn vader in 2002 en kwamen mijn man en ik voor de vraag te staan om het bedrijf over te nemen. Die gok hebben we genomen! Ik zette een aantal culturele activiteiten voort waar mijn vader al bij betrokken was geweest en we begonnen met de evenementenbusiness. Voor ons is het een manier om de locatie en de zalen tot leven te brengen en natuurlijk om het geld te genereren dat nodig is om ze te onderhouden.
Dus eigenlijk werken we hier met z’n tweeën, samen met mijn collega, en mijn man helpt met het onderhoud.
Wij geloven echt dat een plek als deze moet leven, werken en gedeeld moet worden! Het is een ongelooflijk erfgoed waar iedereen van zou moeten kunnen genieten.

MTSO: Het is waar dat het een uitzonderlijk erfgoed is! Dus hoe ondersteun je het?

E.D. : Normaal gesproken zijn er twee aparte activiteiten, maar we denken dat ze heel goed samengaan.
Ten eerste evenementen: de zalen zijn beschikbaar voor zakelijke evenementen (seminars, vergaderingen, bedrijfsfeesten, enz.) en privé-evenementen (bruiloften, verjaardagen, doopfeesten, familiefeesten, enz.)
Het tweede aspect is cultureel. Het park is het hele weekend open voor het publiek en er zijn kunstruimtes. De galerie Exit11 is uitsluitend gewijd aan hedendaagse kunst. De andere ruimte is gewijd aan Zimbabwaanse beeldhouwkunst, die deel uitmaakt van onze geschiedenis en van de eerste tentoonstellingen die hier werden gehouden. Na de dood van mijn vader besloot ik door te gaan, omdat het ook deel uitmaakt van mijn geschiedenis. Het thema loopt door tot in de tuinen, waar veel beeldhouwwerken staan van Europese kunstenaars, maar ook Afrikaanse en Amerikaanse!
Het park heeft het voordeel dat het erg groen is, met een aantal zeer grote en mooie bomen. Het is een beetje een luchtbel voor bezoekers die hier komen en dat is ook echt ons doel: een tijdloze ruimte creëren waar mensen hun batterijen kunnen opladen en zich goed kunnen voelen! Het is een plek waar je kunt leren, van gedachten kunt veranderen, ideeën kunt uitwisselen en je passie voor kunst kunt delen!

MTSO: En je hebt het nog niet genoemd, maar je hebt ook een geweldig terras waar we zitten!

E.D.: Absoluut. Het is elk weekend open! Als je de hele tour hebt gedaan, kun je genieten van een drankje. We promoten natuurlijk lokale producten (Bertinchamps bier, bijvoorbeeld).

MTSO: In al onze artikelen besteden we aandacht aan de gezondheidscrisis en de manier waarop operators ermee leven of overleven. We kunnen ons voorstellen dat het ook een grote impact op jou zal hebben. Vertel ons er meer over.

E.D.: Ik denk dat we in het begin, voor iedereen, niets zagen aankomen. De periode van opsluiting was één ding, maar het was algemeen. De nasleep is ingewikkelder. We hebben geen vooruitzichten op korte termijn in de 3 sectoren die we vertegenwoordigen: toerisme, cultuur en evenementen. Op dit moment zijn er geen vaste regels, dus we vinden het erg moeilijk om activiteiten op te zetten. Het huren van Hall is een ramp. We hadden een kleine comeback met bruiloften voor 50 mensen, maar niemand huurt een zaal voor 10 mensen…

Château corps de logis statue château ferme de Petit Leez Denis ClosonChâteau corps de logis statue château ferme de Petit Leez Denis Closon
statue mur porte château ferme de Petit Leez Denis Closonstatue mur porte château ferme de Petit Leez Denis Closon
statue zoom châeau ferme de Petit Leez Denis Closon (2)statue zoom châeau ferme de Petit Leez Denis Closon (2)
MTSO: We zijn erg ontroerd door wat er met je gebeurd is. U sprak met mij ‘off the record’ over de noodzaak om onszelf opnieuw uit te vinden en aan te passen in deze gecompliceerde tijden. Ben je erin geslaagd om dingen op hun plaats te zetten met dit in gedachten?

E.D.: Daar zit het denkwerk. We hebben geen gebrek aan ideeën en creativiteit als het op aanpassen aankomt. Helaas weten we zonder data, deadlines en perspectieven niet wanneer we ons tapijt van ideeën kunnen uitrollen: voor welk publiek, voor hoeveel mensen, enz. Het is ook verschrikkelijk voor artiesten: de situatie is zo dat we graag zouden samenwerken met muzikanten en performancekunstenaars, maar op dit moment is dat onmogelijk.

MTSO: Wat is er nieuw op Château de Petit-Leez? Wat kunnen we zien en doen als we door jullie deur lopen?

E.D. : Ten eerste zijn we elk weekend open en het is gratis. Op dit moment zijn we bezig met een tentoonstelling van ongeveer twintig kunstenaars genaamd ‘Impressions’ in de Exit11 galerie. De titel moet letterlijk en figuurlijk worden genomen: er zijn gravures, zeefdrukken en foto’s (drukwerk in de ware zin van het woord), maar ook schilderijen, installaties, video’s en sculpturen over het thema! De tentoonstelling is te zien tot eind augustus, gevolgd door een nieuwe tentoonstelling in september. Bezoekers kunnen ook de ruimte “Inside” verkennen, een kleine galerie die verbonden is met de tentoonstelling “Impression”, maar die een capsule belicht, het werk van een kunstenaar. Op dit moment is dat Olivier Deprez, die deel uitmaakt van het Fremok-collectief.

MTSO: En de caravan die ik achter je zie, is die verbonden met de tentoonstelling?

E.D.: Het is een samenwerking tussen CCBW en K1L. Het project “Maak indruk op je dorp” bestaat uit graveer- en drukworkshops. De caravan toert de hele zomer door de dorpen van Waals-Brabant en “rust” bij ons uit met workshops op zondag!

MTSO: Geeft je zin om het te proberen! Ons interview loopt ten einde en we laten de laatste woorden aan jou over. Is er nog een laatste boodschap die je wilt doorgeven?

E.D.: Deze periode is een kans om je land en vooral je regio opnieuw te ontdekken! Er zijn prachtige dingen dicht bij huis. Steeds meer mensen fietsen en deze ritten zijn een gelegenheid om langs toeristische trekpleisters zoals deze te komen. Aarzel dus niet om langs te komen!

We denken ook na over het post-Covid tijdperk en we willen heel graag nieuwe formules en hulpmiddelen ontwikkelen. Voor kinderen in het bijzonder: in de vorm van een schatkaart of spelletjes, en nodig de kunstenaars uit om een kleine, gerichte creatie te maken om de interesse van de kinderen te wekken! We zijn er nog niet, maar we denken erover na.

MTSO: Bedankt dat ik mocht komen! Ik zou heel graag een paar foto’s willen maken en de bezienswaardigheden in me opnemen voordat ik jullie verlaat.

Fotocredits: D. Closon en C. Mosseray

Praktische informatie:

Kasteel Petit-Leez

Afrit11

Rue de Petit-Leez 129 B-5031 Grand-Leez België

info@exit11.be – 0032 455 15 37 13

Open van donderdag tot zondag van 14u tot 18u

Delen op sociale netwerken

Recente artikelen

Scroll naar boven