Terug naar nieuws
Leestijd: 8 minuten

De grotten en het kasteel van de Grotten van Floreffe

In de herfst van 2020 bezocht Charline een uitzonderlijke plek: de Grotten van Floreffe!

Het is nu herfst! Om dit te vieren ga ik deze week naar een bijzondere locatie die belooft mijn ogen te vullen met de prachtige glinsterende kleuren die typisch zijn voor dit mooie seizoen!
Toen ik aankwam, werd ik niet teleurgesteld. Ik sla een drukke weg af in Floreffe en binnen 20 seconden sta ik aan de voet van een prachtig kasteel, hooggelegen en omringd door een weelderig landschap.
Ik ontmoet Laurence, die me hartelijk verwelkomt in haar huis, een kasteel op mensenmaat, waar zij en haar man er alles aan hebben gedaan om de sfeer te behouden: Keltische muziek, antieke meubels en kroonluchters, deze emblematische plek ademt geschiedenis!

MTSO: Hallo Laurence, bedankt voor de uitnodiging. Deze plek is echt ongelooflijk!

Kun je jezelf voorstellen aan abonnees die je niet kennen?
Laurence: Hallo en welkom! Ik ben Laurence Laloux. Ik ben leerkracht in de kinderopvangsector en samen met mijn man Vincent ben ik eigenaar van deze plek. We hebben 4 kinderen en veel plannen!

MTSO: Kun je me vertellen hoe je gekomen bent waar je nu bent, wat je deed besluiten om dit avontuur aan te gaan?

Laurence: Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het samenbrengen en delen van mensen. Alle projecten waar ik aan begonnen ben, hebben altijd om deze waarden gedraaid. Toen we net getrouwd waren, in ons eerste gezinshuis, organiseerden we graag buurtfeesten, bouwden we grote vreugdevuren in de tuin en verwelkomden we muzikanten, buren en vrienden om goede tijden te delen. Een paar jaar later werden boerderijgebouwen omgebouwd tot maneges, opnieuw met het doel om mensen samen te brengen (in dit geval kinderen en paarden). Ik heb ook een opleiding hippotherapie gevolgd om deze dimensie aan ons bedrijf toe te voegen. We hebben veel evenementen georganiseerd rond deze tocht: wandeltochten, kampen, overnachtingen in een tipi, enz.
Toen onze kinderen groter werden en het huis kleiner, gingen we op zoek naar iets anders. Een paar jaar later vonden we deze plek en het was liefde op het eerste gezicht. Zodra ik de parkeerplaats opreed, voelde ik me meteen thuis.

MTSO: Uw carrière is erg inspirerend. Kun je ons meer vertellen over dit château?

Laurence : Het is echt een kasteel met een familiale dimensie! Er zijn vrij veel kamers, maar alles is op verdiepingen, dus de ruimtes zijn niet enorm. Daardoor is het vrij gemakkelijk te onderhouden en te verwarmen. Dit zijn precies de ruimtes die we nodig hebben. Het is een fantastische plek om te wonen.

MTSO: Wat echt geweldig is, is dat je het in kasteelstijl hebt gehouden qua decoratie en sfeer.

Laurence : Absoluut. We wilden het echt niet verpesten. Onderzoek wees uit dat het in 1860 was gerestaureerd door de architect Emile Henkinbrant (het kasteel behoorde destijds toe aan zijn familie). Het kasteel dateert uit de neo-middeleeuwse periode en de toren ernaast is nog ouder. Dit is de voormalige wachttoren van de abdij van Floreffe, die dateert uit de 13e eeuw! Een speleoloog vond in de jaren 1970 zelfs kelken, monstransen en vele andere voorwerpen in de grot! Veel van deze voorwerpen gingen naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Het is een plek met een rijke geschiedenis en het heeft al verschillende levens voor ons gehad!

Laurence LalouxLaurence Laloux
Château et tour duChâteau et tour du
MTSO: Laten we het over de grotten hebben! We weten dat ze werden ontdekt tijdens de restauratiewerkzaamheden die deze beroemde architect uitvoerde toen hij in 1860 de funderingen van zijn kasteel groef. Het is ongelooflijk wat er onder ons gebeurt…

Laurence : De grotten zijn ongelooflijk rijk. Tijdens de 800 meter galerij waar bezoekers doorheen kunnen lopen, komen ze allerlei fascinerende dingen te weten over dit karstfenomeen!
Wat het toerisme betreft, werden de grotten in de jaren 1970 zwaar geëxploiteerd door de familie Renier. Daarna waren ze 30 jaar gesloten, tot 2000. Toen de vorige eigenaars de camping in 1998 kochten, hebben ze het echt nieuw leven ingeblazen en veel activiteiten en grote renovaties georganiseerd. Ze hebben in het bijzonder het accrobranches (boomklim) parcours en de via ferrata geïnstalleerd, die niet veel mensen kennen.
Toen we hier aankwamen, probeerden we een middenweg te vinden. We wilden allebei onze baan behouden, maar tegelijkertijd iets geweldigs doen met deze plek en ons opnieuw richten op het ontmoeten van mensen en delen. Er moesten dus keuzes worden gemaakt.

MTSO: En wat heb je gekozen? Wat kunnen bezoekers doen op uw terrein?

Laurence: We organiseren rondleidingen door de grot die tussen 1u15 en 1u30 duren, met uitleg over de historische, geologische en wetenschappelijke aspecten.
Dat is voor het landgedeelte; voor het luchtgedeelte is er het 2u-2u30 durende avonturenparcours van accrobranches en via ferrata, eindigend met een 90m lange tokkelbaan! Dit stelt groepen in staat om de dag door te brengen op het terrein en deel te nemen aan een reeks activiteiten. De cursus is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen.
We organiseren ook ouderwetse spelletjes in de vorm van kleine uitdagingen, vooral als onderdeel van familiefeesten. Het zorgt voor een geweldige sfeer!
De nieuwste activiteit die we hebben opgezet heet “Les lutins des grottes”. Het is een rollenspel met een reeks puzzels voor kinderen van 5-8 jaar dat zich over de hele site afspeelt. Het is perfect voor verjaardagsfeestjes op deze leeftijd: er is overal magie en de kinderen gaan weg met sterretjes in hun ogen.
We werken altijd op afspraak, maar we passen ons echt aan aan de vraag: individuen, groepen, scholen, families, teambuildings, feestjes, etc. Er is voor elk wat wils!

MTSO: Zoals gewoonlijk ga ik u vragen om een kort “Coronavirus” verslag, om ons een beter begrip te geven van de moeilijkheden waarmee u te maken heeft gehad…?

Laurence: De meeste van onze activiteiten vinden plaats in de lente en de zomer. Dit betekent dat er op dat moment duidelijk geen geld binnenkwam op de site. Dan zeg je tegen jezelf “gelukkig hebben we een andere baan”, anderen hebben niet zoveel geluk gehad en dat is rampzalig! We hebben van deze periode gebruik gemaakt om het terrein (onder andere) comfortabeler te maken voor groepen door bijvoorbeeld een carport te bouwen die groepen in weer en wind kan ontvangen.
Wat de grot betreft: toen we het groene licht kregen om te heropenen, hebben we de nodige maatregelen genomen om dit mogelijk te maken (met name verplichte maskers in grotten). Gezien het warme weer van de afgelopen tijd hebben we zoveel aanvragen gehad dat we veel boekingen hebben moeten afwijzen. Iedereen wilde afkoelen!
Het is vooral de evenementenkant die hieronder heeft geleden…

MTSO: Bedankt voor deze kleine recensie en bedankt dat je me bij je thuis hebt ontvangen en een stukje van je verhaal met ons hebt gedeeld. We wensen je het allerbeste voor de toekomst! Ik denk dat je veel mensen gaat interesseren om je te komen bezoeken – deze plek is zeker een bezoekje waard!

Fotocredits: Denis Closon en MTSO

Praktische informatie voor een bezoek aan de grotten :

Charles de Gaullelaan 6, 5150 Floreffe

Alleen op afspraak op 0496/90.82.75 of 081/45.12.31 of chateaudesgrottes@hotmail.com

Plan je dag in Floreffe!

Delen op sociale netwerken

Recente artikelen

Scroll naar boven