Terug naar nieuws
Leestijd: 4 minuten

Het typografiemuseum in Mornimont

In 2020, op het hoogtepunt van de coronavirusepidemie, ontmoette onze onderzoeker Charline de heer Delaire, de gepassioneerde eigenaar van het Musée de la Typographie. Deze FOCUS belichtte dit kleine museum, een van de vele curiosa van Terra Curiosa. 

Stel jezelf kort voor: Wie ben je en wat doe je?

Guy Delaire, 68, gepensioneerd. Ik heb een klein privémuseum gewijd aan typografie. Het kan op afspraak worden bezocht en is geheel gratis. Mijn bijdrage aan het lokale toerisme is zeer bescheiden en de deuren van deze ruimte zijn niet overvol, maar de reacties van bezoekers zijn over het algemeen enthousiast.

Wat is je achtergrond?

Toen de drukkerij in 1990 failliet ging, verzamelde ik een hele reeks voorwerpen die getuigen van de verouderde technologie van de traditionele typografie: een knikker, componisten, lettertypes, drukplaten, linoleum, documenten, klein gereedschap, een pers, posters, enz. Ik bewaarde deze voorwerpen in dozen tot 2012, toen ik besloot om deze verzameling tentoon te stellen en een eerbetoon te brengen aan mijn grootvader en vader. Ik heb een persoonlijk museumpaviljoen gebouwd. Dit werd opgemerkt in het dorp en ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan het programma “Wallonie bienvenue” en daarna aan “Les ambassadeurs”.

Image1Image1
Imagecfgn,3Imagecfgn,3
Vertel ons over uw bedrijf!

Ik bied je de kans om te begrijpen hoe de uitvinding van Gutenberg – typografie – de loop van de geschiedenis en de ontwikkeling van kennis en informatie heeft veranderd. Dit alles wordt uitgelegd tijdens een rondleiding die wordt geïllustreerd door gereedschappen, machines en documenten van een kleine familiedrukkerij die in 1920 werd opgericht en die tot 1990 traditionele boekdruktechnieken gebruikte. De verzameling posters en gereedschappen is heel interessant, maar de leukste complimenten die ik heb gekregen zijn voor de uitleg over een manier van werken die vandaag de dag nog weinig bekend is.

We hebben te maken met een ongekende crisis in het toerisme. Hoe heb je de crisis tijdens de lockdown aangepakt? Hoe werkt de deconfinitie en wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf?

Geen probleem voor mij, want het is mijn collectie die gratis beschikbaar is.

Waar kunnen we je vinden: contact, website, adres, openingstijden, etc.?

Bel 0474/80.28.55 of e-mail guy.delaire@gmail.com om een afspraak te maken. Als je niet meteen antwoord krijgt, laat dan een bericht achter en ik bel je terug.

Het tijdstip wordt daarom in onderling overleg gekozen. De ruimte is vrij klein en groepen kunnen niet meer dan 10 personen tegelijk ontvangen. Totdat de inperkingsmaatregelen volledig zijn vrijgegeven, kunnen er echter maar maximaal 2 mensen op bezoek komen.

Alle bezoeken zijn gratis. Het gemiddelde bezoek duurt 1 uur. Elke bezoeker krijgt een bescheiden souvenircadeau, een boekenlegger in de kleuren van het museum (om bij de wereld van papier en drukwerk te blijven…).

Wil je nog iets toevoegen?

Het museum blijft privé. Bezoek is alleen op afspraak. Dit betekent dat er geen seizoen of tijdschema is. Dit is geen winstgevende activiteit. Ik heb mijn eigen tijd en ik reis zonder kennisgeving. Maar dit is meestal geen probleem en we gaan uiteindelijk altijd akkoord met het bezoek.

Wil je het museum bezoeken?

Ontdek hier meer!

Ontdek hoe Gutenbergs uitvinding – typografie – de loop van de geschiedenis en de ontwikkeling van kennis en informatie veranderde. Dit alles wordt uitgelegd tijdens een rondleiding die wordt geïllustreerd door gereedschappen, machines en documenten van een kleine familiedrukkerij die in 1920 werd opgericht en die tot 1990 traditionele boekdruktechnieken gebruikte.

Rue Grande, 18 5190 Mornimont

0474/80.28.55

guy.delaire@gmail.com

Delen op sociale netwerken

Recente artikelen

Scroll naar boven