Terug naar nieuws
Leestijd: 4 minuten

Ferme-Brasserie Bertinchamps – Gembloux

In 2020 maakte Charline voor de FOCUS-rubriek een stop bij Bertinchamps, de – steeds bekendere – Gemblout-brouwerij die aan de weg timmert!

MTSO: Hallo! Kun je ons iets vertellen over de geschiedenis van deze plek?

Bertinchamps: Benoît Humblet, al bijna 40 jaar Meesterbrouwer, werkte voor grote bedrijven in Afrika en Frankrijk en vervolgens in België (hij was een van de oprichters van de Abdijbrouwerij Val-Dieu in 1996), besloot in 2011 een nogal gekke droom te verwezenlijken: zijn eigen brouwerij hebben en er in gezinsverband werken, met zijn vier volwassen kinderen, twee dochters en twee zonen.
Langs de geplaveide Romeinse weg Tongeren-Bavais staat de grote vierkante hoeve geïsoleerd in het prachtige landschap van de regio Gemblout. De oudste delen van het gebouw dateren uit 1343 en het hele complex is toe aan een serieuze renovatie (die nog steeds aan de gang is). Maar de locatie leent zich voor een fijne brasserie…

MTSO: Dat is nogal een verhaal dat je daar vertelt! Wat doen we binnen deze muren?

Bertinchamps: De brouwerij zal tot 20.000 hectoliter per jaar kunnen produceren (momenteel 8.000). Vandaag, zes jaar na het eerste brouwsel, komt Bertinchamps met drie authentieke boerenbieren, puur van mout en hop (een blonde, een bruine en een tripel). Een winterbier, een witbier en een grapefruitbier zijn ook verkrijgbaar in het seizoen.
De locatie van de brouwerij, die op verzoek door particulieren kan worden bezocht, is verbazingwekkend. Er is een opvallend contrast tussen de oude bakstenen van de boerderij en het glanzende roestvrij staal van de vaten en de computergestuurde machines van de geautomatiseerde bottellijn.
We zijn verheugd bezoekers te mogen verwelkomen in onze Table de Bertinchamps. Elk weekend kun je onze bieren komen proeven, vergezeld van lokale hapjes.

jhgfdjhgfd
ertyuioertyuio
Imagejhgfd2Imagejhgfd2
MTSO: Hier komt de slechterik van het verhaal om de hoek kijken… We gaan door een grote crisis, hoe heb je dat aangepakt?

Bertinchamps: We hebben een Lokaal Product Loket ontwikkeld om ons prachtige Belgische terroir onder de aandacht te brengen. Het is geopend van woensdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

MTSO: Je bent zo vindingrijk! In feite was de timing precies goed om het pand nog meer op te laten vallen! Kunnen we iets doen om je door deze periode heen te helpen?

Bertinchamps: Over ons gesproken, natuurlijk!

Bezoek de brouwerij!

Je kunt niet alleen genieten van heerlijke gerechten, maar ook een bezoek brengen aan de brasserie!

MTSO: Bedankt voor het vertellen van dit prachtige verhaal. Wil je nog iets toevoegen?

Bertinchamps: Begin juni hebben we onze Table de Bertinchamps heropend en als alles goed gaat, lanceren we op 30 augustus Eat Local!

Brasserie de Bertinchamps
4, Rue de Bertinchamps
5030 Gembloux

+32 81 87 85 28
info@bertinchamps.be

Facebook Instagram

Fotocredits: D. Closon en MTSO

Delen op sociale netwerken

Recente artikelen

Scroll naar boven